GF2-elevers overvejelser om første oplæringsperiode
Frafaldet i overgangen fra skole til oplæring er stort, og der mangler fortsat viden om, hvor, hvornår og hvordan der skal sættes ind i forhold til at understøtte eleverne i denne overgang.
Forskning fra projektet ’Skabelse og oplevelse af meningsfuldhed i overgang fra skole til oplæring’ viser, at den enkelte elevs tanker om en transition, her fra skole til første oplæringsperiode, løbende påvirkes af deres oplevelser og erfaringer. Det betyder, at eleverne løbende skaber mening i samspillet mellem deres oplevelser og forestillinger om fremtiden.
Dette projekt er en fortsættelse af projektet ‘Skabelse og oplevelse af meningsfuldhed i overgang fra skole til oplæring’. Formålet med dette projekt er at styrke elevernes fastholdelse i og dermed gennemførelse af uddannelsen ved at undersøge, hvordan elevernes forestillinger og overvejelser påvirkes, og om der er indsatser, som kan påvirke elevernes overvejelser om frafald og støtte overgang til deres første oplæringsperiode.
Overgang til næste fase
Projektet følger elever, der er i gang med grundforløb 2 (GF2) på en erhvervsuddannelse. Der er fokus på at indhente viden om, hvordan elevernes tanker og forestillinger om oplæringen udvikler sig i forhold til de erfaringer, de gør på GF2.
For at kunne følge, hvordan dette samspil udfolder sig for eleverne, omfatter dataindsamlingen, at eleverne hver 14. dag besvarer en mindre survey. Her svarer de på en skala fra 1 til 10, hvor enige de er i en række udsagn, der relaterer sig til deres tanker om og forventninger til oplæringen. To gange, midtvejs og ved afslutningen af GF2, gennemfører vi interview med udvalgte elever med henblik på at få uddybet deres surveybesvarelser. Survey og interview gennemføres i foråret 2025 på følgende fire uddannelser: Gastronom, Landbrug, Maler og SOSU-assistent.
Projektet har til formål at bidrage med viden, der kan inspirere erhvervsskoler til at videreudvikle deres praksis med at understøtte elevernes overgang. Der er tilknyttet et sparringspanel til undersøgelsen, hvori repræsentanter for de brancher og skoletyper, der indgår i undersøgelsen, bidrager til at sikre projektets relevans for skolerne, herunder at resultaterne fra projektet kan anvendes i indsatser, der understøtter en bedre overgang mellem grundforløb og oplæring.